Şirketi tanıyın
İlk olarak yapmanız gereken, görüşme yapacağınız şirket hakkında olabildiğince bilgi sahibi olmak. Bu yalnızca şirketin değerleriyle kendi değerlerinizin örtüşüp örtüşmediğini anlamak için değil, aynı zamanda sizinle görüşen kişinin, ciddiyetinizi ve kararlılığınızı anlaması açısından çok önemlidir. Şirketin web sitesine ve yayınlanan yıllık raporlarına bakın, bulabilirseniz bültenlerini okumaya çalışın. İç yapıları, uzun vadeli hedefleri ve şirketin felsefesi hakkında araştırma yapın. Şirketle ya da şirketin yer aldığı sektörle ilgili haberleri, sosyal medya aracılığıyla yakından takip edin. Böylece şirketin duruşunu da daha rahat anlayabilirsiniz. Ne kadar bilgi bulabilirseniz, görüşmeye o kadar iyi hazırlanmış olursunuz.
İlandaki iş tanımını gözden geçirin
İş tanımına göz atarak görüşmede hangi tarz soruların yöneltilebileceğine dair kolaylıkla fikir sahibi olabilir, hatta belki görüşme yaptığınız İK yöneticisine yöneltmek üzere kendi sorularınızı bile hazırlayabilirsiniz.
Sorularınızı hazırlayın ve insan kaynakları yöneticisine yöneltin. Tüm bunların ardından CV’nize ve önyazınıza tekrar bir göz atın. Şirketin sizi görüşmeye davet etmesinin bir sebebi var, bu yüzden görüşme için kapıdan içeri, en güçlü yanlarınızı bilerek girin.
Söyleyeceklerinizin provasını yapın
En sık sorulan mülakat sorularını araştırın ve cevaplar için prova yapın. Cevabınızda kendi deneyimlerinizden örnekler vererek, bu pozisyon için doğru aday olduğunuzun mesajını verebilirsiniz. Eğer belirtmek istediğiniz spesifik bir hikayeniz varsa kağıda yazarak işe başlayın ve ardından hikayeyi sorunun yanıtına nasıl dahil edebileceğinizi planlayın. Hazırlık ve prova aşamaları için bir arkadaşınızdan yardım da alabilirsiniz.
Unutmayın, sizi çağırmalarının bir nedeni var
Hiçbir şirket, gerçekten ilgilenmediği bir adayı görüşmeye çağırmaz. Mülakat boyunca kendinden emin bir tavır sergilemek için bunu aklınızda tutun.